Programma Stroomlijn!

De leefbaarheidsgroep heeft van de firma Krinkels-CSO een schrijven gekregen dat er op 10 en 11 november gewerkt wordt in de Uiterwaarden aan het programma Stroomlijn!  We kunnen wat overlast krijgen van het geluid van het materieel en er is misschien beperkt transport mogelijk.

Wat is het programma Stroomlijn?

Rijkswaterstaat werkt aan het onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden. Bij hoogwater, als het water ook door de uitwaarden stroomt, kunnen begroeiing en ophopend vuil daarin de doorstroming van het water belemmeren. Dit veroorzaakt een nog hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen. Goed beheer en onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden is daarom erg belangrijk voor de hoogwaterveiligheid.

 

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren onderzocht op welke plekken het water bij hoogwater het hardst door de uiterwaarden stroomt (de zogenoemde ‘stroombaan’) en vastgesteld welke begroeiing de doorstroming het meest belemmert. Het voornemen van Rijkswaterstaat is om – na een zorgvuldige afweging van belangen – zoveel mogelijk bomen en struiken uit de stroombaan van de rivier te verwijderen. Zo kan het vele rivierwater ook via de uiterwaarden ongehinderd naar zee stromen.

De uitvoering

Tijdens de uitvoering worden de bomen en struiken verwijderd die in de stroombaan van de rivier staan. Het is zeker niet zo dat de uiterwaarden helemaal kaal worden, begroeiing buiten de stroombaan blijft staan. Soms volstaat het weghalen van alleen lage begroeiing of de onderste takken van bomen. In de toekomst worden de uiterwaarden onderhouden zodat de verwijderde begroeiing niet terugkomt. Deze plaatsen zullen als grasland of akkers worden ingericht. Wij zetten ons in om overlast door de uitvoering voor omwonenden en gebruikers zoveel mogelijk te beperken. Ook houden we rekening met beschermde dieren en planten zoals bevers en monumentale bomen. Zo snoeien en maaien we niet tijdens het broedseizoen.

Wilt u nu meer informatie kijk dan op de website: http://www.uitvoeringstroomlijn.nl/

Bron: http://www.uitvoeringstroomlijn.nl/


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.